Sunday, June 28, 2009

Midlertidig opphold

Jeg tar en liten pause fra bloggingen i juli og august. Skal sikkert fortsette å lese andres blogger, men trenger litt betenkningstid og ferie.




Vi sees etter sommeren!

Bildet hentet fra Mutts.

Thursday, June 25, 2009

Lavendel



Here’s your sweet lavender
sixteen sprigs a penny
that you’ll find my ladies
will smell as sweet as any


Lavender Sellers’s Cry, London England ca 1900

Sunday, June 21, 2009

Gardzienice - konstellasjoner

Browser litt YouTube på leting etter teatergrupper fra Polen som på ulike måter alle har eller hadde tilknytning til Gardzienice.

Fant bl.a. Stowarzyszenie Sztuka Społeczna - Forening Samfunnskunst



Stowarzyszenie Teatralne Chorea - Teaterforening Chorea



Teatr Pieśń Kozła - Teater Bukkens Sang



Studium Teatralne



I tillegg til et lite fragment av Żywot protopopa Awwakuma - Prest Avvakums Levnet av Gardzienice



Litt à propos polsk gjestespill på Grusomhetens Teater som jeg gikk glipp av, desverre. Og i forbindelse med Gardzienices planlagte opphold i Norge i september. Dette er en del av prosjektet Gardens of Theatre sammen med Stella Polaris. Programmet er nå lagt ut her og jeg anbefaler på det sterkeste å få med seg Kosmos den 18. og 19. september eller workshops med Gardzienice.

Saturday, June 20, 2009

Drifting towards nostalgia

Fant denne nettsiden i dag - via en annonse i The Chap. Tror jeg skal snart bestille både det ene og det andre derfra.

Veldig leit vi ikke er i London i juli i år. Nei, jeg tenker ikke på Michael Jacksons konserter. Til neste år ønsker jeg meg en billett til The Chap Olympiad.

Har et forsett om å nærme meg chapette-idealet. Definert av Urban Dictionary (første definisjon, vel å merke; den andre tar jeg som en advarsel):

A lady of refinement. A lady with proper manners and etiquette. A Lady who wears dresses and proper footwear.
A chapette must be as proper and mannerly as her male counterpart the chap.

Burde kanskje begynne med å skaffe meg gode manerer. La meg sjekke om jeg finner noen brukbare bøker eller filmer om emnet. Noen som har anbefalinger?

Monday, June 15, 2009

Det underlige, det uvanlige og det forskrudde

Jan Vardøens kommentar i Aftenposten kom som bestilt. I forbindelse med noen idéer jeg jobber med for tiden, diskuterer jeg med meg selv begrepet eksentrisk.

Hva er eksentrisk for deg og dere?

Sakset fra http://dictionary.reference.com/ Posten fortsetter nedenfor.

Main Entry: eccentric

Part of Speech: adjective

Definition: bizarre, unusual

Synonyms: aberrant, abnormal, anomalous, beat*, bent*, bizarre, capricious, characteristic, cockeyed, crazy, curious, droll, erratic, far out, flaky, freak, freakish, funky*, funny, idiosyncratic, irregular, kooky, nutty, odd, oddball, off the wall, off-center, offbeat, out in left field, outlandish, peculiar, quaint, queer, quirky, quizzical, singular, strange, uncommon, unconventional, unnatural, way out, weird, whimsical, wild

Antonyms: boring, common, dull, normal, ordinary, plain, regular, standard, unexciting, usual

* = informal/non-formal usage

ec⋅cen⋅tric  /ɪkˈsɛntrɪk, ɛk-/

–adjective 1. deviating from the recognized or customary character, practice, etc.; irregular; erratic; peculiar; odd: eccentric conduct; an eccentric person.
2. Geometry. not having the same center; not concentric: used esp. of two circles or spheres at least one of which contains the centers of both.
3. (of an axis, axle, etc.) not situated in the center.
4. Machinery. having the axis or support away from the center: an eccentric wheel.
5. Astronomy. deviating from a circular form, as an elliptic orbit.

–noun 6. a person who has an unusual, peculiar, or odd personality, set of beliefs, or behavior pattern.
7. something that is unusual, peculiar, or odd.
8. Machinery. a device for converting circular motion into rectilinear motion, consisting of a disk fixed somewhat off-center to a revolving shaft, and working freely in a surrounding collar (eccentric strap), to which a rod (eccentric rod) is attached.

Also, especially British, excentric.

Figurative sense of "odd, whimsical" (adj.) first recorded 1685. Noun meaning person with such qualities first attested 1832.

For meg var Peter Konfederat legemliggjørelsen av det eksentriske. Han var å treffe i sentrum av Sopot og kunne finne på å løpe inn i kafeer og skrive dikt på servietter. Men filmen nedenfor ble nok laget for sent. Også sære mennesker har sin blomstringstid...

Saturday, June 13, 2009

Work in progress

I forbindelse med denne posten fra april vil jeg bare vise dere dette:



Jeg merket fort at den greske delen blir enklest og den demotiske vanskeligst...

Tuesday, June 9, 2009

Unity and Faith, Peace and Progress

Fordi Nigeria er nok en gang, uventet, beklageligvis og desverre veldig aktuelt emne. Og jeg er redd.

Om offensiven i deltaområdene.

Litt om konsekvensene.

Monday, June 8, 2009

Gravalvor

Interessant artikkel om en særegen form for vandalisme i et land jeg ikke forstår. Les det hos BBC News Africa.

Sunday, June 7, 2009

Uskarpe liljer






Hva er navnet på denne blomsten? På polsk er det kalia eller cantedeskia men jeg finner ikke det jeg trodde var det norske navnet, nemlig kalla eller calla i de oppslagsverk jeg har tilgjengelige her. I dag lærte jeg også et annet polsk navn for denne vakre blomsten, nemlig białokrasa. Kan hende jeg kan oversette det til hviteskjønn eller hvitvakker for å gjengi noe av innholdet i dette avleggs men velklingende begrepet.

Liturgisk sosialistisk realisme og sacro polo igjen

Denne tittelen har ligget og modnet i flere måneder nå. Strengt tatt har den gått ut på dato. Jeg begynte nemlig å drodle litt rundt de to begrepene i anledning Krzysztof Pendereckis besøk i Oslo. Litt om tygging av tyggegummi på en klassisk konsert, tunge damedufter og grenseløs arroganse.

Posten skulle ellers handle om bruken av høytidelige emner for å rettferdiggjøre banal musikk. Liturgisk sosialistisk realisme ble introdusert av Stefan Kisielewski om storslåtte musikkverk med religiøst emne skrevet i Polen mot slutten av syttitallet. Svulstige og høystemte men ikke desto mindre simple og banale. Wojciech Kilar med sin Angelus og Missa pro pace, Krzysztof Penderecki med Polsk Requiem, og Henryk M. Górecki har alle skrevet innenfor denne sjangeren.

Et annet begrep - musikken av moralsk blackmail - brukes om Pendereckis og Kilars verk fra nittitallet av Dorota Szwarcman.

Og til slutt har vi sacro polo som også har blitt anvendt om en av Polens virkelig store musikkjendiser, Piotr Rubik.

La meg illustrere med en sang komponert av den sistnevnte. Sangen Kjærlighetens Psalme evt Elskovspsalmen er fra albumet Oratorium: Septembersalmebok. Bare titlene av verkets bestanddeler får meg å le og le og le litt til. Psalme meg her og psalme meg der, tråkker jeg her på noen tær?



Selvsagt er avstanden mellom Penderecki og Rubik enorm. Penedercki ville muligens bli fornærmet av at jeg omtaler ham og Rubik i en og samme post. Dog finnes de samme tendensene hos begge. Bortsett fra at Penderecki har kommet seg videre mens Rubik stagnerte og fungerer mest som en mediaklovn. Men han selger fortsatt ganske bra. Alle hans utgivelser - borsett fra den aller siste - har nådd toppen av salgslister.

Dybden på tekstene synes her:




Og så helt til slutt - fant denne fantastiske satiren med blant annet Septemberpostei. Bare synd jeg ikke kan tekste den her og nå. Polen har en flott tradisjon for politisk og intellektuelt stand up komikk og satire som er vanskelig å oversette men også umulig å overse hvis man skal forstå dette landet og dets humor.